Kazinczy Győr

Informatikai verseny döntőjébe jutottak tanulóink

Informatikai verseny döntőjébe jutottak tanulóink

Informatikai verseny döntőjébe jutottak tanulóink

Kazinczysok is döntőbe jutottak a Neumann Nemzetközi Programtermék Versenyen. A szekszárdi fináléra így Csányi Sámuel, Csimma Viktor, Dobos Csenge, Raffai Rebeka és Verestóy Brigitta is készülhet.

A diák programtermékek magyarországi versenye 1984-ben – ugyancsak Szekszárdon – a Garay versennyel kezdődött. Zentai András, a Gimnázium akkori igazgatója a versennyel azt szerette volna elérni, hogy a gimnázium tanulóiban érdeklődés ébredjen a korai számítástechnika iránt, és így gyorsabban alakuljon ki a megfelelő informatikai kultúra az iskolákban. A verseny másik fő célja az volt, hogy a diákok megtanuljanak „eladható” programtermékeket készíteni. A versenyen – minden addigi diák-versennyel ellentétben – a zsűri csak a termék minőségét vizsgálta, se az nem érdekelte, hogy a terméket milyen nyelven és az sem, hányan készítették. A diákok erre hamar ráéreztek, és már az első döntőkre is több olyan pályázatot küldtek be, amit akár 4-5 fős „team”-ekben fejlesztettek ki, éppen úgy, mint ahogyan azt a professzionális szoftver-fejlesztési intézetekben csinálták.

Miután 2003-ban megünnepelték Neumann Jánosnak, az első, mai architektúrájú, Neumann elvű számítógép megalkotójának a 100. születésnapját, 2003-tól a verseny már az ő nevét viseli. Mára, a több mint 250 nevezés érkezik évről évre az ország minden tájáról, valamint a határainkon túlról is, jelezve a rendezvény sikerét

A verseny rövid bemutatása kapcsán az ibela.hu honlapon ezt olvashatjuk:

A verseny alapszabálya nem változott, nem diákok, hanem a diákok által kifejlesztett programtermékek versenyeznek. Előfordult néha (2005-ben is), hogy a pályázó diák a versenyre nem csak programterméket, hanem a szoftverhez egy általa konstruált berendezést (hardvert) is beküldött, ezt a pályázatot is elfogadtuk, és egy külön kategóriában indítottuk. Ettől az évtől kezdve a „Megépített automata berendezés és vezérlése” témakör is bekerült versenyünkbe, ami nagyon bíztató az automatizálási mérnökök utánpótlásának szempontjából.

A Gimnáziumba beérkezett pályázatokat a szekszárdi iskolák informatika tanáraiból álló elő-zsűri bírálja (bírálta) el, választja ki és sorolja kategóriákba. A kategóriák legjobbjai kerülnek a döntőbe.

A döntőben a pályázók kb. 10 perc (néha több) bemutatási időt kapnak, ahol élőszóval tudják megmutatni termékeik előnyeit, össze tudják hasonlítani a saját munkájukat a többi „konkurens” termékkel stb. A bemutatón a zsűri a vásárló, a versenyző pedig az eladó.

A verseny díjait a legnagyobb hazai számítástechnikai intézetek, intézmények és vállalatok adják össze.